Donna Leon od kuchni
czyli komisarz Brunetti za stołem
Autor: Hanna Maria Giza [Sezon na Dwójkę]
Muzyka: "Venice" Chris Botti 2007
Goście: red. Joanna Górecka (wyd. Noir Sur Blanc), dr Leonardo Masi (Kuchnia Dantego)
Emisja: 2012-04-22, czas: 60 minut
Audycja o tym, czym dla Włocha jest jedzenie z rodziną w domu i z przyjaciółmi na mieście oraz o prostocie i smakach kuchni śródziemnomorskiej czyli o książce Donny Leon i Roberty Pianaro "Szczypta Wenecji czyli ulubione dania komisarza Brunettiego", wydanej w 2012 roku.
"Jedzenie stanowi treść włoskiego życia: planowanie potraw, celebrowanie zakupów, przygotowanie posiłków i omawianie doznanych wrażeń przy stole. W sposobie myślenia Włochów o jedzeniu sympatyczne jest to, że w tej dziedzinie nie mają wygórowanego mniemania o sobie. Kiedy pytałam nieraz, czemu dodaje się właśnie tę przyprawę, słyszałam zawsze: "Bo tak jest najlepiej". Jedzenie to po prostu wykonywana dwa razy dziennie czynność, która powinna dostarczać podniebieniu jak największej rozkoszy.
Jednym z pierwszych zdań po moim przyjeździe do Włoch, jakie usłyszałam przy stole, było : 'Mangia, mangia, ti fa bene' (Jedz, jedz, to jest dobre). To zdanie zawiera najprostszy i najbardziej pierwotny przejaw miłości, którą najlepiej kultywować w kręgu rodziny. Bardzo dobrze wie o tym komisarz Brunetti."
Oprócz opisywania zwyczajów związanych z jedzeniem we Włoszech i licznych cytatów z jej książek, Donna Leon podaje 90 przepisów potraw (przekąski, mięsa, ryby i desery), pojawiających się na kartach 15. pierwszych powieści z komisarzem Brunetti.